The Irish Gold turn 250 this year

Visste du att det var 250 år sen den första pinten Guinness bryggdes? Jo, året var 1759,  Arthur Guinness skrev på ett avtal med ett bryggeri i Dublin detta var startskottet för världens mest kända Stout. År 1859 serverades den svarta stouten till och med på Nya Zeeland. Något år där efter dog Arthur Guinness och hans son Sir Benjamin Lee Guiness tog över produktionen.

Enligt sägnen tyckte en pub steward (på svenska övre hovmästaren) på Brookes Club i London att även Champangen skulle sörja Arthur Guinness. Så han uppfann "Black Velvet" - tillsätt Guinness Extra Stout till champangen. Denna hyllningsdryck dricks än idag. Kan även göras med Strong Bow (engelsk cider) men då kallas det "a poor man's black velvet". Denna fick jag smaka av Kent i Skottland i sommras. Måste säga att det smakade bättre än jag hade förväntat mig.

I år fyller även denna underbara stout 50år på tapp eller draught, vilket om ni frågar mig är det sättet den bör drickas. Det finns flera i min bekantskapskrets som dricker stout och då självklart även Guinness. Men den jag ofta tänker på då jag får chansen att beställa en Guinness på draught är Mr D i London. Jag kommer nu inte ihåg när det var men han tog med mig till en liten engelsk pub på en tvärgata till Brick Lane, Tror det hette Spiterfield ... någonting (vilket kanske inte är jättekonstigt då det är området intill Brick Lane). Hursom helst, på denna lilla pub, gjorde vi som flera gånger tidigare, beställde vi varsin Guinness. Då vi både är mycket förtjusta i denna dryck myntade vi den kvällen smeknamnet:
The Black Gold


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0